Пасха це дуже смачний і ніжний десерт з сиру, вершкового масла, вершків або сметани, і яєць у випадку з заварними пасками. Таке блюдо стане чудовою прикрасою пасхального столу. Особливість заварний паски в тому, що вона зберігається довше сирої (до п’яти днів), обов’язково в холодильнику.
Інгредієнти
- 500 г сиру, протертого
- 2 жовтки
- 70 г вершкового масла, розм’якшеного
- 1/2 пакетика ванільного цукру
- 55 г цукру
- 55 г жирних вершків
- лимонна цедра за бажанням
- 150 г маку
- 150 мл молока, теплого
- 50 г мелених горіхів на свій смак
- 50 г меду за бажанням
- Всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури.
Покроковий рецепт приготування
Крок 1 ГОТОВИМО сирну масу. Яйця легенько збити з цукром, додати ванільний цукор і вершки, перемішати. Перелити отриману суміш в кухлик з товстим дном і поставити на слабкий вогонь. Варити до загустіння 5-7 хвилин, постійно помішуючи. До кипіння доводити не потрібно!
Крок 2 Коли суміш загусла, її потрібно перелити в миску і залишити хвилин на 10 остигати, після чого розтерти з вершковим маслом і сиром. Поки готуватися начинка, сирну масу прибрати в прохолодне місце (на підвіконня або на балкон).
Крок 3 ГОТОВИМО маковою начинкою. Мак проварити у великій кількості води 10 хвилин, воду злити. Мак залити теплим молоком і варити ще 10 хвилин, після цього відкинути на друшляк і дати молоку стекти. Мак потовкти ступкою або прокрутити в м’ясорубці, змішати з горіхами, медом. До макової масі підмішати 1/2 сирної маси. Начинка готова.
Крок 4 ЗБИРАЄМО ВЕЛИКДЕНЬ. Попередньо пасочницу потрібно вистелити марлею (скласти в кілька шарів) або тонким х/б рушником (з Ікеі білі з червоною смужкою добре підходять), таким чином, щоб краї марлі/рушники звисали. Заздалегідь пасочницу поставити в ємність відповідного розміру з невисокими краями 2-3 см, в цю ємність буде стікати сироватка.
Крок 5 У підготовлену пасочницу викласти сирну масу і розподілити по стінках і дну; залишити трохи маси, щоб «запечатати» верх майбутньої паски. Заповнити пасочницу макове-сирною сумішшю, злегка притискаючи ложкою, щоб не було порожнеч. Зверху викласти залишилася сирну масу, загорнути краї марлі/рушники, покласти вантаж (банку з водою, контейнер з кульками для випічки і т.п.).
Крок 6 Витримати паску в холодильнику 12 годин, вийняти з форми відразу на блюдо сервіровки (краю марлі/рушники розгорнути, перевернути паску, акуратно зняти форму, прибрати марлю/рушник), прикрасити за бажанням. Корисна порада
Щоб верх паски (який під час вистоювання паски виявиться внизу) НЕ намок, можна підкласти кришку і поставити пасочницу на неї.
Здравствуйте!! Я Берегиня Традицій
Я люблю їсти, подорожувати та ще трохи їсти! Я одружена з чоловіком своєї мрії і маю прекрасну дівчинку, посмішки якої можуть скрасити день будь-кого!