Головним компонентом соусу до цієї страви стала чіпотле – це мексиканська приправа з копченого на деревному димі червоного перцю халапеньо. У перекладі з ацтекського прислівники “чіпотле” дослівно означає “копчений перець чилі”.
Інгредієнти
- телятина (кострец, частина філе) – 400 г
- айва – ½ шт.
- розмарин – ½ гілочки
- мед рідкий – 2 ч. л.
- лимонний сік – 1 ст. л.
- масло вершкове – 30 г
- масло рослинне – 2 ст. л.
- сіль, перець чорний мелений – за смаком
- часник молодий (стеблами) – 6 шт.
- розмарин – 2 гілочки
- масло вершкове – 30 г
- борошно – 1 ст. л.
- куркума і чіпотле копчений (мелені) – по ½ ч. л.
- молоко – 300 г
- сіль – за смаком
Покроковий рецепт приготування
Крок 1 Готуємо соус чіпотле: в сотейнику обсмажити на розтопленому вершковому маслі борошно, додати куркуму і мелений копчений перець чіпотле, продовжувати обсмажувати ще 1 хвилину, безперервно помішуючи. Поступово вливати гаряче молоко, не перестаючи помішувати. Соус повинен вийти однорідним, без грудочок, додати сіль за смаком.
Крок 2 Порційні шматки телятини гасити в отриманому соусі на малому вогні, поки м’ясо повністю не приготується (близько 1 години).
Крок 3 Розрізати айву на 4 рівні частини, попередньо видаливши серцевину. Скласти айву в сотейник, додати розмарин і суміш меду (1 ч. Л.) І лимонного соку, влити склянку води і варити 15-20 хвилин – до стану аль денте. Підготовлені стебла молодого часнику бланшувати в тій же рідини, в якій варилася айва протягом 1 хвилини. Відразу ж охолодити часточки айви і стебла часнику.
Крок 4 Розтопити у великій сковороді-гриль вершкове і рослинне масло, додати рідкий мед, сіль і чорний мелений перець за смаком, перемішати. Обсмажити в цій глазурі часточки айви і стебла часнику з обох боків до золотистого кольору.
Крок 5 Подача страви: тушковану телятину викласти на подушку з стебел молодого часнику, обсмаженого на грилі, гарнірувати глазурованими часточками айви, декорувати гілочкою розмарину. Сервірувати келихом червоного сухого вина. Корисна порада
Стрілки часнику багато викидають. А дарма ! Використовуйте їх для начинки рулетів, пирогів, для салатів, навіть для японських ролів – це дуже смачно і зручно!
Господині на замітку
Ось експрес-рецепт відмінною мексиканської сальси (соусу) для сезону пікніків: на суху сковороду ( або грати гриль) покласти цілком перчик чіпотле, до нього по сусідству – кілька помідорів і цибулину. Припекти всі ці овочі до появи чорних опалин на шкірці, остудити запечені перець і помідори і зняти з них шкірку, а потім просто розтерти їх м’якоть з цибулею і сіллю в однорідну масу. Це дуже смачно!
Здравствуйте!! Я Берегиня Традицій
Я люблю їсти, подорожувати та ще трохи їсти! Я одружена з чоловіком своєї мрії і маю прекрасну дівчинку, посмішки якої можуть скрасити день будь-кого!