Багато хто вважає, що риба під маринадом & mdash; блюдо, винайдене за радянських часів, проте це не так. Схожа закуска здавна існувала в єврейській кухні, а в російських куховарських книгах рецепт з'явився вже в XIX столітті. Правда, маринад в той час робили & laquo; білий & raquo ;, тобто, без томатної пасти, але ідея рецепта була тією ж: риба повинна просочитися смаком і ароматами овочів, тушкованих з оцтом і спеціями. Виходило смачно! До речі, дуже часто таку закуску готували напередодні торжества, щоб смак став максимально насиченим. За радянських часів це недороге блюдо вирішувало відразу кілька завдань: прикрашало стіл, вносило різноманітність у меню і дозволяло нівелювати не надто виразний смак риби, наявної на прилавках в епоху вічного дефіциту, за рахунок пікантного маринаду.
Інгредієнти
- цибуля ріпчаста – 2 шт.
- морква середнього розміру – 2 шт.
- корінь петрушки – 1 шт.
- рослинне масло 50 мл
- томатна паста – 1 ст. л.
- вода – 60 мл
- оцет (10%) – 70 мл
- цукор – 1/2 ч. л.
- перець горошком – 4-5 шт.
- лавровий лист – 2 шт.
- філе тріски – 500 г
- борошно – 2 ст. л.
- сіль, мелений чорний перець – за смаком
Покроковий рецепт приготування
Крок 1
Підготуйте овочі для риби під маринадом . Цибулю очистіть і наріжте кільцями. Морква ретельно вимийте щіткою, очистіть і наріжте дуже тонкою соломкою. Крок 2
Корінь петрушки вимийте, очистіть і натріть на дрібній тертці. Якщо не знайшли свіжого кореня петрушки, замініть його подрібненим сушеним: досить буде 1 чайної ложки. Крок 3
В великій сковороді діаметром близько 26 см добре нагрійте половину рослинного масла і покладіть підготовлені овочі. Смажте, помішуючи, 5 хвилин на середньому вогні. Крок 4
До обсмаженою овочам – моркви, цибулі і корені петрушки – додайте томатну пасту і перемішайте. Влийте воду, доведіть до кипіння і тушкуйте на слабкому вогні близько 10 хвилин. Крок 5
В маринад додайте оцет, цукор, перець горошком і лавровий лист. Посоліть за смаком. Гасіть на слабкому вогні ще 10 хвилин. Можна додати трохи свіжомеленого чорного перцю. Крок 6
Приготуйте рибу. Філе тріски вимити, обсушити паперовими рушниками і крупно наріжте. Посоліть і поперчіть за смаком. Насипте в тарілку борошно і обваляйте шматочки філе. Крок 7
У великій сковороді діаметром близько 26 см нагрійте рослинну олію. Викладіть шматки філе тріски, паніровані в борошні, і обсмажте з обох сторін до золотистої скоринки. Крок 8
Рибу викладіть на тарілку або в неглибокий салатник. Залийте гарячим маринадом і дайте охолонути. Приберіть в холодильник на 30 хвилин. Перед подачею можна прикрасити будь-якою зеленню. Корисна порада
Рибу під маринадом можна подавати і в гарячому вигляді, наприклад, на вечерю. Смак страви буде більш насиченим, якщо ви спочатку охолодіть його, як того вимагає рецепт, а потім вже, можливо, на інший день, розігрієте перед вживанням.
До речіІснує думка, що ідея поміщати рибу під маринад & nbsp; виникла ще в стародавньому Китаї, при дворі імператора. І на те була вагома причина! Тоді вважалося, що риба річкова & mdash; & Laquo; брудна & raquo ;, тому не варта столу високого рівня. Але морський улов іноді залишав бажати кращого, і придворні кухарі навчилися майстерно ховати дари річок під шар маринованих овочів, щедро присмачених спеціями.
Здравствуйте!! Я Берегиня Традицій
Я люблю їсти, подорожувати та ще трохи їсти! Я одружена з чоловіком своєї мрії і маю прекрасну дівчинку, посмішки якої можуть скрасити день будь-кого!