Моя бабуся, Ніна Михайлівна Киселевич, пекла краще за всіх! Це рецепт її сім'ї, а його єдиними хранителями стали ми з моєю мамою. Рецепт схожий на інші, але має кілька відмінностей: в нього кладеться сода, гашене жирної сметаною, а яєць береться непарне число & ndash; на три склянки води п'ять штук. У цьому куличе букет ароматів, він пахне & laquo; ялинкою & raquo ;, як говорила бабуся. Тісто завжди вимішують могутніми руками мій дід. Я сама зараз печу паски на заквасці, але якщо у вас недостатньо досвіду & ndash; використовуйте звичайні дріжджі. & nbsp;
Інгредієнти
- 2 склянки цукру (обсяг склянки 250 мл)
- 5 яєць
- 600 г вершкового масла
- щіпка соди
- 2 ст. л. жирної сметани
- 1,5 ч.л.солі
- цедра 1 лимона
- мускатний горіх
- кардамон
- 100-200 г родзинок або цукатів за бажанням
- 1800-2000 г борошна
- 3 склянки молока
- 60 г пресованих дріжджів
Покроковий рецепт приготування
Крок 1 Ізюм замочіть на 3-4 ч в трохи теплій воді, потім обсушити. З 1 склянки молока і 100-130 г борошна з дріжджами заведіть опару (у неї повинна бути консистенція рідкої сметани) і залиште бродити годин на 6. До кінця опара повинна вся пузиритися. Крок 2 Замісити тісто. Для цього збийте яйця з цукром, додайте молоко, що залишилося, сметану і змішану з сіллю і содою борошно (але не всю). Додайте розм'якшене масло.Теперь починайте додавати по шматочках опару і борошно, що залишилося. Поступово вводите масло, ретельно заважаючи руками або міксером. При ручному замісі місити доведеться не менше 25-30 хвилин, чим краще тісто промешено, тим краще будуть паски. Тісто виходить досить густим. Крок 3 Введіть цедру і спеції. Дайте тесту піднятися в теплому місці. Розділіть тісто на шматки, введіть родзинки або цукати. Сформуйте заготовки і розкладіть по формах. Заповнюйте форми на одну третину. Поставте піднятися в тепле місце, приблизно на 2,5-3 години. Крок 4 Випікайте паски при температурі 180 С протягом 40-50 хвилин, в залежності від розміру форми. Крок 5 Готовність визначається тонкою паличкою: якщо вона виймається чиста, – паска готова. Після того, як вийняли паску з печі, краще дати охолонути, поклавши форму набік, інакше паска може осісти. Крок 6 Поки паска коштує в духовці, дверцята відкривати дуже обережно, щоб тісто не опало. Щоб верхівка підгорає, зверху покласти на паску аркушик паперу або фольги (робимо це обережно, після того як верх підрум'яниться).
Здравствуйте!! Я Берегиня Традицій
Я люблю їсти, подорожувати та ще трохи їсти! Я одружена з чоловіком своєї мрії і маю прекрасну дівчинку, посмішки якої можуть скрасити день будь-кого!