ГРЕЦЬКИЙ ВЕЛИКОДНІЙ ПИРІГ

Інгредієнти

Для тіста
Борошно 500 г
Сухі дріжджі 10 г
Цукор 100 г
Сіль дрібка
Яйця 2 шт
Молоко 200 мл
Вершкове масло (розтоплене) 100 г
Цедра одного апельсина
Кориця 1 ч.л.
Для начинки
Сир (творог) 300 г
Цукрова пудра 50 г
Ванільний екстракт 1 ч.л.
Яйце 1 шт
Кориця або кардамон (опціонально) за смаком

Як приготувати (покроковий рецепт)

Приготування тіста

  1. Приготуйте опару. Нагрійте молоко до теплого стану, додайте дріжджі, 1 ст.л. цукру та 2 ст.л. борошна. Залиште на 10-15 хвилин до утворення пінної шапки.
  2. Змішайте інгредієнти для тіста. У великій мисці з’єднайте борошно, цукор, сіль, цедру апельсина та корицю. Додайте опару, яйця та розтоплене вершкове масло. Замісіть тісто до однорідної консистенції.
  3. Дайте тісту піднятися. Накрийте миску рушником і залиште тісто в теплому місці на 1-1,5 години, поки воно не збільшиться вдвічі.

Приготування начинки

  1. Змішайте інгредієнти для начинки. У мисці з’єднайте сир, цукрову пудру, ванільний екстракт, яйце і, за бажанням, трохи кориці або кардамону. Добре перемішайте до однорідної маси.

Формування пирога

  1. Розділіть тісто. Після підйому розділіть тісто на дві частини. Одну частину викладіть у змащену маслом форму, формуючи основу та бортики пирога.
  2. Додайте начинку. Викладіть сирну начинку рівним шаром на основу з тіста.
  3. Накрийте другою частиною тіста. Розкачайте другу частину тіста та накрийте нею пиріг, акуратно притиснувши краї.

Випікання

  1. Випікайте пиріг. Розігрійте духовку до 180°C і випікайте пиріг протягом 30-40 хвилин, поки він не стане золотистим.

Подача

  1. Охолодіть і подавайте. Дайте пирогу трохи охолонути перед нарізкою. За бажанням, посипте цукровою пудрою перед подачею.

Смачного! Грецький великодній пиріг — це чудовий святковий десерт із ніжною сирною начинкою та ароматом апельсина і кориці.

5/5 (1 Review)