Чанахи (вантаж. ჩანახი & mdash; пор. Тур. & Ccedil; anak: горщик; рос. Спекотне) & mdash; блюдо грузинської кухні, що представляє собою тушковану в глиняному горщику баранину з овочами. Традиційний набір овочів для чанахи & mdash; картопля, томати, баклажани і цибулю, покладені в горщик шарами, і рівні в загальній масі вазі взятого м'яса. У чанахи, як правило, використовується типовий для грузинської кухні набір прянощів. Блюдо з'явилося не раніше XVI століття & mdash; коли картопля потрапила в Європу з Америки. Страва не є властивим тільки грузинській кухні. Подібні страви широко поширені на Сході. Такими є, наприклад суп пити в Азербайджані, кчуч в Вірменії і т. П. Загальним для всіх подібних блюд є принцип & laquo; поставив і забув & raquo ;, тобто приготування таких страв не вимагає додаткових операцій під час приготування. Зокрема, чанахи або дуже схоже блюдо часто готували на Ближній дачі для І. В. Сталіна і членів Політбюро ЦК КПРС.
& Quot; Він любив вигадувати і замовляти страви, невідомі нам. Наприклад, він став замовляти кухарям і поступово вдосконалювати одне блюдо: не те суп, не те друге. У великому казані змішувалися баклажани, помідори, картопля, чорний перець, лавровий лист, шматочки нежирного баранячого м'яса & mdash; і все доводилося до готовності. На стіл це блюдо подавалося в гарячому вигляді. Коли відкривали котел, то йшов приємний аромат. Туди додавали кінзу і інші трави. Блюдо було дуже смачним. Сталін дав йому назву & laquo; Арагві & raquo;. & Quot; & Mdash; Анастас Мікоян
Інгредієнти
- телятина 750 г
- болгарський перець 3 шт.
- баклажани (середні) 3 шт.
- цибуля ріпчаста 3 шт .
- картопля (середній) 4 шт.
- часник (головка) 2 шт.
- помідори свіжі 3 шт.
- кінза 1/2 пучка
- базилік 1/2 пучка
- сванська сіль за смаком
- масло вершкове 100 г
- масло рослинне 3 ст.л.
- перець стручковий гострий 2 шт.
- перець чорний мелений за смаком
- сіль за смаком
Покроковий рецепт приготування
Крок 1 М'ясо та всі овочі нарізаємо середніми шматками. Часник і гострий стручковий перець шаткуємо дрібно, з'єднуємо воєдино і заправляємо сванской сіллю (можна обійтися звичайною сіллю, але тоді треба додати приправи на ваш смак). Крок 2 Обсмажуємо в казані окремо до напівготовності м'ясо і овочі, крім помідорів, викладаючи кожен готовий інгредієнт в окремий посуд. Солимо все перед або під час смаження. Крок 3 Розкладаємо шарами в горшочкі- шматочок вершкового масла, м'ясо (в моєму випадку, телятину), суміш часнику з перцем, картопля, ріпчаста цибуля, картопля, баклажани, болгарський перець і закінчуємо шаром нарізаних свіжих помідорів. Поверх кожного шару або через шар не забуваємо класти суміш з часнику і перцю. Крок 4 В попередньо нагріту духовку до 180 градусів ставимо горщики, накриті кришками або фольгою, і, в залежності від віку м'яса млоїмо 1 1,5 ч. Можна закладати в горщики всі інгредієнти сирими і готувати в духовці в такому вигляді. Як то кажуть, на смак і колір … Крок 5 Мабуть, все! Ароматне, смачне блюдо грузинської кухні Чанахі готово! Смачного!!!
Здравствуйте!! Я Берегиня Традицій
Я люблю їсти, подорожувати та ще трохи їсти! Я одружена з чоловіком своєї мрії і маю прекрасну дівчинку, посмішки якої можуть скрасити день будь-кого!