Інгредієнти:
молоко | 1,5 скл. |
дріжджі | 50 г |
яйця | 4 шт. |
цукор | 1 скл. |
масло | 100 г |
мука | 3,5 скл. |
ванільний цук. | 15 г |
Хоча в нас піст лише почався, але католицька паска вже зовсім скоро. Тому напередодні цього свята, я вирішила спекти особливу паску на заварному тісті. Рецепт паски із Закарпаття, ним поділилась моя студентська подруга. Яку ж смачну пасху вона привозила щороку після Великодня : пухкеньку, здобну! От я і зацікавилась цим рецептом, бо раніше не пробувала випічки на заварному дріжджовому тісті. По цьому рецепту паски вдались з першого разу, виходить 4 великі паски, діаметром 17 см, високі, гарні та запашні. Тісто надзвичайне, дуже ніжне та пухке! Тому рекомендую приготувати цю домашню заварну паску.
Як приготувати
1. 50 г свіжих дріжджів розчинити у 0,5 скл молока+1 ст.л.цукру. Поставити у тепле місце на 10-15 хв, щоб дріжджі забродили і появилась пінка з бульбашками.
2. 1 скл. молока закип”ятити, додати 50 г муки та швиденько перемішати, щоб утворилася однорідна густа маса. Залишити, щоб вистигала.
3. Тим часом, збиваємо 4 жовтки та 2 білки(ще 2 білки залишаємо для лазурі) з 1 скл. цукру+ 15 г ванільного цукру до утворення пишної маси. Змішуємо готову опару з дріжджів та яєчну суміш. Я використовую міксер, але можна просто перемішати все вінчиком.
4. До яєчно-дріжджової суміші додаємо заварну масу, розтоплене масло, перемішуємо, додаємо решту муки, замішуючи тісто. Довго місити його не обов”язково. Потрібно тільки, щоб усі компоненти добре з”єднались. В цей момент можна додати 100 г ізюму(кураги чи цукатів) за смаком. Я вирішила зробити класичну паску, тому нічого не додавала.
5. Тісто виходить липке. Змащуємо руки олією та викладаємо все тісто у целовановий кульок та щільно зав”язуємо. Кульок беремо великий, так як тісто добре підростає. Отже, залишаємо тісто в кульку в теплому місці на 1-1,5 год. На фото видно, як тісто збільшилось в об”ємі та в ньому з”явились бульбашки.
6. Коли тісто готове, обминаємо його (руки змащуємо олією). Викладаємо у змащені маслом форми для пасок, наповнюючи лише на 1/3 форми. Залишаємо ще на 20-30 хв, щоб паски підросли. Змащуємо жовтком та випікаємо у розіргітій до 200 гард. духовці 20 хв, потім зменшуємо температуру до 180град. та випікаємо ще 10-20 хв, залежно від розміру форми.
7. Готові паски виймаємо з форми, за бажанням прикрашаємо білковою галзур”ю: 2 білки збити з 1 скл. цукру- пудри, 2 ст. л. крохмалю.
Смачного! З Великоднем усіх!
Здравствуйте!! Я Берегиня Традицій
Я люблю їсти, подорожувати та ще трохи їсти! Я одружена з чоловіком своєї мрії і маю прекрасну дівчинку, посмішки якої можуть скрасити день будь-кого!