Інгредієнти:
мука | 2,5 скл |
яйце | 1 шт |
мед | 4 ст.л. |
цукор | 3/4 скл |
масло | 1 ст.л. |
порошок до печива | 1 ч.л. |
вода | 6 ст.л. |
кефір | 4 ст.л. |
какао | 1 ст.л. |
кориця | 1 ч.л. |
імбир сушений | 1 ч.л. |
Білкова глазур | |
---|---|
білок | 1 шт |
цукрова пудра | 1 скл |
харчовий барвник | 1 шт |
Одним із атрибутів Різдвяних Свят у Західній Європі є новорічні пряники, зокрема пряникові хатинки. А останнім часом ця новорічна їстівна хатинка стає все більш популярною і в Україні. Вона є чудовою новорічною прикрасою в оселі, а також гарним подарунком для рідних та близьких. Сьогодні я пропоную приготувати пряникову хатку власними руками. Нижче наведені покрокові фото та детальний опис як приготувати пряникову хатку.
Як зробити пряникову хату – рецепт з покроковими фото
1. Тісто.
Тісто дуже важливе у приготуванні пряникової хатки. Всі деталі хатинки мають бути гладенькими. Важливо, також, щоб вони були однакової товщини (приблизно 5-7 мм), тому старайтесь рівномірно розкачувати тісто. Випікати пряникову хатку потрібно у розігрітій до 200 град. духовці 7-10 хв.
Рецепт тіста для пряникової хатки.
2 ст.л. меду + 1 скл. цукру + 1п. ванільного цукру + 2 ст. л.сметани + 125 г маргарину розтопити на маленькому вогні, помішуючи, до однорідності. Але, щоб суміш не була надто гарячою, більше 60 град. Додати яйце, швидко збити вінчиком. Додати 1 ст.л. горілки, муку + прошок до печива + 3ст.л. какао + сушений імбир + корицю + цедру з 1/2 апельсина чи лимона. Замісити не дуже густе тісто. Воно має прилипати до рук. Поставити на холод на 1 годину. Коли тісто охолоне, стане твердим. Ще раз добре вимісити, якщо потрібно, додати ще трішки муки. Тісто буде еластичним.
2. Схема пряникової хатки. Схему я зробила сама, додаю її у фото нижче. Прикладаємо шаблон до розкачаного тіста. Обводимо зубочисткою та вирізаємо ножем.
3. Білкова глазур.
Тут все просто. 1 охолоджений білок+1 скл. цукру-пудри розмішати виделкою, збити міксером до білого. Я зробила голубий колір глазурі з допомогою харчового барвника. Розчинила барвник у воді і додала кілька крапель до глазурі, перемішала.
Розфарбовуємо окремо кожну частинку хатинки білковою глазур”ю з допомогою кулька з невеличким отвором на кінчику.
4. Збираємо хатинку.
Наносимо глазур “по швах” двох деталей хатинки. З”єднуємо спочатку ці дві деталі, ставимо їх у вертикальне положення, приєднуючи до “підлоги”, трохи притримуємо, залишаємо, щоб підсохли. Потім ставимо ще дві деталі вертикально, приєднуємо до вже підсохшої частини хатинки. Залишаємо, щоб глазур добре висохла. Поправляємо додатково глазур”ю в стикових місцях. Кріпимо дах.
У мене на фото пряникова хата прикрашена їстівною вафельною картинкою у вигляді вишитого орнаментом з тризубом. Вафельну картинку прикріпила до висохшої глазурі з допомогою домашнього декор-гелю
Веселих Свят, Щасливого Нового Року та гарного настрою у свята та будні!
Здравствуйте!! Я Берегиня Традицій
Я люблю їсти, подорожувати та ще трохи їсти! Я одружена з чоловіком своєї мрії і маю прекрасну дівчинку, посмішки якої можуть скрасити день будь-кого!