Паска з маком на згущеному молоці

Інгредієнти:

Тісто
вода 0,5 л
згущенка 180 г
жовтки 4 шт.
дріжджі 50 г
масло вершкове 4 ст.л.
мука ~1кг
Макова начинка 
мак 1 скл.
мед 2 ст.л.
масло 1 п.

Не перестаю дивуватись різноманіттю рецептів української паски. Напередодні свята Великодня дізналась оригінальний рецепт паски з маком. Таку Великодню пасху готують на Хмельниччині. Цей рецепт дуже цікавий, так як тісто для паски приготоване на згущеному молоці. В результаті виходить надзвичайно смачна паска – пухка, м”якенька, запашна. Макова начинка з медом дуже добре поєднується з ароматним дріжджовим тістом. Спробуйте обов”язково!

Як приготувати

Спочатку готуємо начинку. Мак змолоти з допомогою кавомолки. Запарити, остудити, додати 2 ст.л. меду, 2 ст.л. розтопленого вершкового масла. Перемішати.

Тісто. Воду підігріти до літньої, додати сиру згущенку, перемішати вінчиком до розчинення згущенки. Розчинити у цій суміші 50 г свіжих дріжджів. Залишити у теплому місці на 10 хв. Додати 4 жовтки та 4 ст.л. розтопленого вершкового масла. За бажанням можна також додати ваніль  та 0,5 скл. цукру, якщо ви любите більш солодку паску. Як на мене, то згущенки достатньо, тому я не додвала цукор. Все ретельно перемішати вінчиком. Додати приблизно 1 кг муки. Тісто має бути м”яке і трохи прилипати до рук. Залишити тісто підходити у теплому місці на 1,5 – 2 години.

Форми для пасок змастити жиром. Відриваємо невеликий шматок тіста та розкачуємо його шаром 1-1,5 см, викладаємо у форму. Змащуємо маковою начинкою, шаром приблизно до 1 см, відступаючи від краю близко 0,5  см, щоб начинка не витекла під час випікання. Так само робимо другий шар тіста- мак. Чергуємо доти. поки не заповнимо 1/3 форми. Залишаємо підростати у формі ще на 30 хв. Змащуємо жовтком, прикрашаємо за бажанням. Випікаємо паски у розігрітій до 190 град. духовці приблизно 1 год – 1 год 30 хв, залежно від розміру форми. 

Паска на згущенці готова! Всіх вітаю з Великоднем!!!

0/5 (0 Reviews)