Інгредієнти:
Тісто | |
---|---|
яйця | 8 шт. |
цукор | 1,5 скл. |
сметана | 400 г |
маргарин | 250 г |
сода | 3 ч.л. |
оцет | 1 ст.л. |
мед | 3 ст.л.(30 г) |
борошно | 2 скл.(400г) |
какао | 100 г |
Крем | |
молоко | 1 л |
цукор | 1,5 скл. |
ванільний цукор | 2 п.(24 г) |
крохмаль | 6 ст.л. |
масло | 400 г |
Глазур | |
шоколад | 100 г |
молоко | 2 ст.л. |
Литий спартак, мащений спартак, рідкий спартак, лінивий спартак….спартак без розкатки коржів…Ось такі різноманітні назви має цей особливий рецепт спартака по-львівськи, яким хочу Вас сьогодні здивувати. Впевнена, що Ви, як і я раніше, вважаєте, що Спартак – звичний для всіх пляцок. Так – смачний, так – вишуканий, як кажуть “класика жанру”….Але, в сучасному різноманітті нових пляцків, вже дещо призабутий. Та я, насправді, є серед тих людей, для яких без смачного Спартака нема гостини)))) Так от, роки два тому, спробувала на роботі шматочок цього литого спартака і була шокована! А я в пляцках дегустатор ще той!)))) Цей пляцок був настільки м”який та ніжний, що його можна було “ЇСТИ ГУБАМИ”… Просто неперевершений! Хто? Як? Міг приготувати таке диво?))) Ну пекла ж я вже зо 100 тих Спартаків! А їла вже напевне з 200! Але цей рецепт мене дійсно вразив. Від того часу печу Спартак тільки такий…литий, який печуть на Львівщині! Легко, просто, економно і дуже смачно! Всім рекомендую спробувати! Чекаю на Ваші враження від рецепту в коментарях.
Як приготувати
Форма 25*35 см. Пляцок виходить висотою 8-9см.
Тісто. 8 білків збити, додати цукор, збивати, доки цукор не розчиниться. Додати жовтки, перемішати Додати сметану, соду, погашену оцтом, розтоплений маргарин (масло), рідкий мед та перемішати все міксером. Додати борошно та какао, замісити тісто. Воно має бути за консистенцією, як сметана. Викладати тісто у застелену форму тоненьким шаром. Випікати при температурі 200 град 5-7 хв. Увага! Тісто готове тоді, коли вже не липке зверху. Якщо задовго пекти – стане сухим, якщо замало, може прилипнути до дошки. Тут головне знайти потрібний момент. Але не хвилюйтесь, 1-2 коржі спечете, і все зрозумієте. Це ,як кажуть, практика. Без неї ніяк)). У мене вийшло 8 коржів, хоча можна було випікати і тонше.
Крем. Як на мене, простіше простого. Потрібно заварити пудинг з 1 л молока. Молоко поділити на 2 ч. До одної частини додати цукор і ваніль та перемішати, щоб цукор розчинився. Закип”ятити. У другій частині молока розчинити 6 ст.л. крохмалю (без “гірки”) . У кипляче молоко з цукром влити молоко з крохмалем. Варити, постійно помішуючи, доки суміш загусне. Остудити до кімнатної температури. М”яке масло збивати, по ложці додаючи молочний пудинг.
Збираємо пляцок. Коржі змастити кремом. Полити пляцок шоколадом. Дати пропитатись 12 год.
Смачного!
Здравствуйте!! Я Берегиня Традицій
Я люблю їсти, подорожувати та ще трохи їсти! Я одружена з чоловіком своєї мрії і маю прекрасну дівчинку, посмішки якої можуть скрасити день будь-кого!