Інгредієнти:
Тісто | |
---|---|
борошно | 500 г |
маргарин | 250 г |
розпушувач | 18 г |
цукор | 200 г |
жовтки | 3 шт. |
какао | 20 г |
Сирна маса | |
сир | 1 кг |
цукор | 200 г |
крохмаль | 50 г |
яйця | 3 шт. |
Макова маса | |
мак | 250 г |
білки | 3 шт. |
цукор | 100 г |
Крем | |
масло | 300 г |
згущенка | 250 г |
кава розчинна | 10 г |
горілка | 10 мл |
Глазур | |
шоколад | 100 г |
молоко | 15 мл |
Пляцок “Вишиванка” – це один із старовинних галицьких пляцків. Дуже смачний та розкішний, як і інші львівські пляцки. І чи не кожна галицька господиня, мабуть, вже готувала такий. Рецепт дійсно старий, як світ. Зустрічаються найрізноманітніші варіанти цього відомого українського пляцка, з різними начинками та різними видами кремів. Та мені найбільше смакує саме “Сирно-макова вишиванка”. Всі інгредієнти прості та доступні, нічого зайвого. А на смак – неперевершено! Це гармонійне поєднання пісочного тіста, маку, ніжної сиркової маси та смаковитого крему зі згущенки… Насправді смачно! Як бачимо на фото та відео, в розірі такий пляцок – дивовижний! Якщо не готували – спробуйте його неодмінно! Ось рецепт “Вишиванки” в моєму виконанні)))
Як приготувати
Форма 23*28 см
Тісто. Борошно + розпушувач посікти з маргарином. Додати цукор, 3 жовтки, сметану та замісити густе тісто. Поділити його на 2 рівні частини. До однієї частини додати 20 г какао, перемішати. Тепер ділимо світле і темне тісто ще на 2 ч. кожну. Таким чином, отримуємо 4 ч. тіста – 2 світлі, та 2 темні. Темне тісто ставимо у морозилку, щоб потім його потерти на пляцок. Світле – у холодильник. А тим часом, готуємо начинки.
Сирна начинка. Сир змолоти блендером. Додати цукор, крохмаль та яйця, все перемішати. Можна збивати всі інгредієнти відразу в чаші комбайну.
Макова начинка. Мак перемолоти кавомолкою, запарити, остудити. (Детально, як запарити мак, див. у моєму відео : https://youtu.be/cr7arWXfP7M . Окремо збити 3 білки (залишились від тіста) зі 100 г цукру до “стійких піків”. Додати до охолодженого маку, обережно все перемішати.
У форму викладаємо 1 ч. світлого тіста – 1/2 макової маси – 1/2 сирної маси. На сир натираємо 1/2 ч. темного тіста на грубій терці. Випікаємо 30-40 хв. при температурі 180 град. Охолоджуємо у формі! Потрібно спекти таких 2 коржі.
Крем. 300 г м”якого масла збити з 250 г згущеного молока, додати каву, розчинену у горілці.
Змастити корж кремом та прикрити другим коржем так, щоб коричневе тісто було у середині.
Полити пляцок шоколадною помадкою, прикрасити за бажанням. Залишити в холодильнику на 12 год.
Смачного!
Здравствуйте!! Я Берегиня Традицій
Я люблю їсти, подорожувати та ще трохи їсти! Я одружена з чоловіком своєї мрії і маю прекрасну дівчинку, посмішки якої можуть скрасити день будь-кого!