Працюючи над & nbsp; цією стравою, я подрібнив м'ясо вручну, двома гіймякешамі & ndash; це традиційний азербайджанський кухонний топірець. Його використовують в парі, для рубки м'яса відразу двома руками. Характерна особливість гіймякеша & ndash; спіралевидні завиток на клинку і незвичайна геометрія леза (см. фото до рецепту). У назві головного компонента цієї страви є слово & laquo; біфштекс & raquo; (Дослівно & laquo; шматок яловичини & raquo;). Традиційно в Англії і Німеччині його готують з рубаного м'яса, обсмажуючи на решітці гриля. Основу нашого страви склали три види м'яса: грудка курчати, яловичина і бараняче сало & ndash; у мене залишився добрий шматок від баранчика Едільбаєвськая курдючної породи, привезеного з Астрахані. Крім того, наш рубаний чикен-биф-штекс ми засмажили і подали на шампурі. Для оригінального грузинського соусу ткемалі використовується кавказька алича (дрібноплідний родич сливи), що дала назву цьому соусу. Алича ткемалі є в Грузії предметом культу. Її, ще зелену, використовують для чакапулі (тушкованою баранини з тархуном), & nbsp; з зрілих плодів готують компоти, варення, пастилу, соуси, & nbsp; її сушать і в'ялять, & nbsp; з відварів готують супи (типу окрошки), роблять квас. На жаль, я не знайшов навіть сушеної аличі на ринках, тому використовував заморську сливу. Для ткемалі також обов'язково використання омбало (м'ята кавказька) & ndash; ця пряність додається щоб уникнути бродіння злив в процесі варіння. Мені довелося задовольнятися звичайної м'ятою. Всі ці заміни, звичайно, & nbsp; & hellip; не айс, але, повірте, теж вельми непогано в умовах, що склалися.
Кращі страви з наших продуктів Меню для двох x Інгредієнти
- яловичина (філе) – 200 г
- гілочка помідорів чері – для смаження на грилі
- сало курдючное – 50 г
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- зіра, коріандр, чорний перець – по ½ ч. Л. насіння, сіль – за смаком
- картопля молода – 6 дрібних картоплин
- чебрець – 2 гілочки
- сир пармезан – 2 ст. л.
- масло рослинне – 1 ч. л.
- сіль, перець чорний мелений – за смаком
< li class = "recipe__ingredient" itemprop = "recipeIngredient"> курча (філе грудки) – 200 г
Для подачі:
- сумах мелений , перець чилі, зелень кінзи
Для соусу:
- зливу червона велика – 8 шт.
- кріп сушений – 2 парасольки
- зелень кінзи, м'яти – по 4-5 гілочок
- коріандр (насіння) – ½ ч. Л.
- часник – 2 зуб. < li class = "recipe__ingredient" itemprop = "recipeIngredient"> сіль, перець червоний гострий – за смаком
Покроковий рецепт приготування
Крок 1 М'ясо можна пропустити через м'ясорубку, але краще приготувати рубане м'ясо. Для цього використовуємо два спеціальних топірця (див. Фото рецепта). Порубати разом обидва види м'яса (яловичину і курчати) і курдючное сало в однорідну масу. Дуже дрібно порізати цибулю. Перетерти в ступці спеції з сіллю. Ретельно (близько 5 хвилин) вимісити руками м'ясо, сало, цибулю і спеції в однорідну, в'язку, еластичну масу, яка буде щільно триматися на шампурі. Для цієї ж мети бажано відбити фарш: зібрати його рукою в грудку і сильно кинути в глибоку миску, повторити так раз 10. Поставити в холодильник на півгодини. Змочуючи долоню у воді, щоб фарш не прилипав до рук, сформувати овальну котлету, яку нанизати на шампур, потім рівномірно і щільно розподілити м'ясо по ньому, не допускаючи утворення пустот в м'ясному фарші, прилеглому до шампури. Готувати на мангалі (на жарких вугіллі), постійно перевертаючи. Крок 2 З плодів свіжої сливи вийняти кісточки і варити м'якоть 20-30 хвилин, потім протерти разом з відваром через металеве сито, видаливши шкірку. Отримане сливове пюре довести до кипіння, уварити на малому вогні до густоти сметани. Додати подрібнені зелень кінзи, м'яти і кріп (я використовую парасольки сухого кропу – вони мають дуже яскравий аромат), сіллю і перець, розтерті разом з насінням коріандру. Варити ще 5 хвилин, додати подрібнений часник і зняти з вогню, перемішати. Ткемалі готовий. Крок 3 Картоплю помити (не чистити) і відварити до напівготовності, обсушити і розрізати кожну картоплину навпіл (уздовж). Змішати рослинне масло, листочки чебрецю, сіль і перець. Обмазати картопля отриманою сумішшю масла і прянощів, присипати зверху тертим сиром. Підрум'янити в духовці (в режимі гриль) протягом 5 хвилин. Крок 4 Помідори черрі (на гілочці) змастити олією і обсмажити на решітці так, щоб овочі не втратили форму. Крок 5 Подати на дерев'яному блюді з соусом ткемалі, гарнірувати помідорами чері, обсмаженими на грилі і картоплею в чебрець-пармезановой паніровці, декорувати свіжою зеленню, сумахом, червоною сливою і перцем чилі. Корисна порада
Відкрийте для себе грузинську кухню! & Nbsp; Не проходьте повз зеленої аличі! Вона, звичайно ж, кіслющая, але як же смачна, незамінна і корисна в таких стравах, як: & nbsp; чакапулі, чашушулі, соус ткемалі (зелений), чанахи.
Господині на заміткуМясорубка розриває м'язові волокна, при цьому м'ясо втрачає сік. Спробуйте м'ясо для фаршу подрібнити вручну. Якщо у вас немає спеціальних топірців (див. Моє фото тут), то використовуйте два важких ножа. Такий рубаний фарш ідеальний для м'ясних пирогів, хінкалі, мантів, біфштексів, кебабів – вони виходять набагато соковитіше!
Здравствуйте!! Я Берегиня Традицій
Я люблю їсти, подорожувати та ще трохи їсти! Я одружена з чоловіком своєї мрії і маю прекрасну дівчинку, посмішки якої можуть скрасити день будь-кого!