Що таке кухарський шеф-ніж?

Кухарські шеф-ножі є одними з найчастіше згадуваних ножыв професійної кухні. Які їх переваги та техніки використання? Ця стаття розповість усе, що вам потрібно знати про ці насправді незамінні ножі!

Про клинок шеф-ножа

Кухарський шеф-ніж – універсальний кухонний ніж з великим клинком довжиною від 16 до 36 см. Ідеальна довжина леза для шеф-ножа становить 20 см. Вона дозволить легко різати і великі, і маленькі продукти. Ширина клинка кухарського ножа зазвичай становить від 4 до 5 см. Кухарський шеф-ніж гарантує найбільшу безпеку в порівнянні з іншими ножами, оскільки його довге і високе лезо дозволяє правильно розташувати пальці, які будуть досить далеко від ріжучої кромки.

Про правильне положення пальців під час роботи з шеф-ножем

Перш ніж використовувати кухарський шеф-ніж для нарізання продуктів, важливо правильно розташувати на ньому пальці. Спочатку обхопіть рукоять трьома пальцями і помістіть великий і вказівний пальці на площині клинка з правої та лівої сторін від обуха.

Таким чином, ви зможете уникнути ризику порізів.

Щоби різати продукти, поставте клинок серединою ріжучої кромки на дошку і качайте лезо вперед – назад, як гойдалку. Кінчик ножа у крайній точці амплітуди має впиратися у обробну дошку.

Для чого використовують шеф-ніж?

Ніж шеф-кухаря незамінний на кухні. Він підходить для нарізання овочів, фруктів, м’яса та риби. Він також дозволяє проколювати, шаткувати, нарізати скибочками та подрібнювати зелень.

Професіонали віддають перевагу саме кухарським шеф-ножам, зокрема, саме завдяки їхній універсальності в плані нарізання різних продуктів. Бо маючи доброго шефа ви зможете користуватися одним ножем і вам не буде потрібно брати новий ніж для кожного продукту.

У вас ще нема на кухні кухарського ножа? Рекомендуємо вам купити один з них. Ви побачите, наскільки швидко, ефективно та безпечно можна ним працювати.

Що таке сантоку?

Сантоку вважається японським аналогом шеф-ножа. Стверджують, що він не менш універсальний. Але тоді що краще зробити: озброїтися кухарським ножем чи ножем санток2?

Сантоку винайшли в Японії лише 150 років тому для японських кухарів, які хотіли готувати більше західних страв. Але найбільше поширення він отримав вже після Другої Світової війни. Його ім’я «Сан – Току» означає «три переваги» чи навіть – «три чесноти». мається на увазі здатність успішного застосування ножа для обробка риби, м’яса та овочів. Ще за однією версією, мається на увазі здатність різати, рубати та подрібнювати зелень.

На відміну від свого європейського аналога, ніж сантоку має меншу довжину леза – від 16 до 18 см. Ширина леза майже однакова по всьому ножу, вістря притуплене.

Техніка нарізання ножем сантоку відрізняється від техніки використання європейського кухарського шеф-ножа. Рухи ножа при нарізанні не схожі на маятник чи гойдалку, а виробляються лише прямими рухами зверху униз. Вістря клинка при цьому не торкається обробної дошки, ріжуча кромка завжди залишається паралельною дошці.

Вважається, що подрібнювати зелень за допомогою сантоку дійсно зручніше. Також, завдяки більш тонкому клинку, сантоку дозволяє акуратно нарізати рибу, м’ясо або сир. Адже у багатьох японських стравах інгредієнти нарізають дуже тонкими скибочками. Тож, збираєтеся готувати суші – беріть сантоку.

То ж  який ніж краще вибрати шеф чи сантоку?

Загальна риса обох ножів – універсальність! За допомогою будь-якого з них ви зможете обробляти як овочі, так і м’ясо та рибу.

Вибирайте ніж відповідно до своїх уподобань. Вам подобається різати розгойдуванням? Ви любите ножі поважче та помасивніше?

То беріть європейський кухарський шеф-ніж!

Або, навпаки – ви любите легкі ножі та прості прямі рухи? Ви фанат тонкого та чистого різу?

Беріть японський кухарський ніж сантоку – він точно для вас!

0/5 (0 Reviews)