Простий пляцок “Скубанець”

Інгредієнти:

Тісто
маргарин 200 г
смалець 3 ст.л.
жовтки 5 шт..
мука 3 скл.
порошок до печива 3 ч.л.
цукор 1 скл.
какао 2 ч.л.
ваніль 1 п.
Начинка
мак 1 скл.
цукор 2 ст.л.
яблука 5 шт.
кисіль малиновий 1 п.
білки 5 шт.
цукор 6 ст.л.
горіхи 0,5 скл.

Молоді господині часто пишуть, що у мене складні рецепти пляцків. Щоб спекти такий, потрібно багато часу і зусиль. А в результаті, пляцок і не получитись може, що дуже прикро. Але сьогодні я пропоную простий пляцок “Скубаненць”. Приготувати його дуже швидко. І виходить все з першого разу. Якщо ви плануєте пекти пляцок вперше – такий рецепт саме те, що треба. Крім того, цей пляцок з яблуками і маком, дуже смачний, ніжний, ароматний. Також, варто зазначити, що це досить дешевий пляцок. В ньому нема крему,що значно скорочує набір інгредієнтів. Думаю, досвідчені господині оцінять всі переваги цього смачного і простого пляцка.

Як приготувати

Форма 25*35 см

Тісто. 3 скл. муки, 1 п. порошку до печива, 1 скл. цукру, 1 п. ванільного цукру, 1 п. маргарину, 3 ст. л. смальцю, 5 жовтків, 2 ст.л. какао.

Муку+порошок до печива  посікти з маргарином. Додати смалець, жовтки, цукор та замісити тісто. Розділити його на 3 частини. До однієї частини додати какао, добре вимісити. Залишити тісто у холодильнику на 2 год.

Тим часом, готуємо начинку.

Макова начинка. Звичайно, можна скористатись готовою маковою масою. Але я надаю перевагу маковій начинці в домашніх умовах. Для цього, потрібно 1скл. маку змолоти на кавомолці, залити 1 скл. холодної води. Варити, помішуючи, поки вода не википить. Коли мак вистигне, додати 2 ст.л. цукру, переішати.

Яблука почистити, порізати тоненькими “пластинками”.

Форму застелити пергаментом. Одну частину білого тіста, відщипуючи невеликими шматочками, викладаємо у форму. Як кажуть у нас на Західній Україні, скубемо чи скубаємо.)))) Звідти і назва пляцка. Тісто ми не розкачуємо, як звичайно, а саме скубемо)). На біли тісто, так само викладаємо коричневе, також відщипуючи його шматочками, як на фото. Далі викладаємо шматочки яблук. Тоді чайною ложкою викладаємо мак. Далі посипаємо подрібненими грецькими горіхами. У мене, на жаль, їх не було, тому на фото пляцок без горіхів.

Тепер збиваємо 5 білків у стійку піну, додаємо 6 ст.л. цукру, збиваємо,щоб цукор розчинився. Додаємо 1 уп. малинового киселю, та збиваємо до розчинення. Викладаємо білки на начинку, рівномірно розподіляємо.

І, на завершення, викладаємо ще одну частину білого тіста, яка залишилась, також відскубуючи шматочками.

Випікаємо пляцок при температурі 200 град 45- 50 хв, поки тісто підрум”янитися.

Смачного!!!

0/5 (0 Reviews)