Пляцок “Чорна Троянда”

Інгредієнти:

 Коричневе тісто
борошно 250 г
цукор 200 г
сметана 250 мл
какао 30 г
яйця 2 шт.
амоній 1 ч.л.
На 1 рулет
яйця 2 шт.
цукор 50 г
борошно 50 г
розпушувач 1/4 ч.л.
Начинка до рулетів
мак 300 г
масло 200 г
цукор 100 г
какао 50 г
ванільний цукор 1 п. -16г
желе вишневе 2 п. (по 90 г)
кип”яток 300 мл
Крем
молоко 700 мл
ванільний пудинг 2 п ( по 40 г)
цукор 200 г
масло 500 г
згущенка 500 г

Нарешті я зробила відео рецепт відомого галицького пляцка “Чорна Троянда”! Не буду розповідати, наскільки це смачний та розкішний пляцок, як інші пляцки Західної Ураїни. На фото та відео все чудово видно. Оригінальний рецепт дуже старий, виконаний з простих продуктів. Та я дещо його змінила для себе, враховуючи всі тонкощі приготування. Крем зробила легший по структурі, ніжніший та вологіший. Його в мене багато, щоб вистачило чудово змастити рулети, коржі, боки та верх пляцка. Макову начинку зробила свою улюблену – з какао. За порадами господинь у соцмережах, додала вишневе желе в середину рулетів. Це внесло “кислинку” та рулети стали ще ефекнішими. Скажу чесно, процес досить трудоємкий, але пляцок “Чорна Троянда” цього вартий! Вага такого смаколика – 4 кг! Це насправді не тільки гарно, але й дуже смачно! В нашому регіоні такі складні та високі пляцки печуть на весілля та великі гостини, щоб вразити гостей. Вважається, що тільки справжні майстрині можуть приготувати таку розкіш. Сподіваюсь, що за моїм рецептом та відео, у Вас вийде чудовий пляцок з першого разу!

Як приготувати

Форма 25*35 см

Коричневі коржі. До сметани додати амоній, перемішати. Утвориться піниста маса. Додаємо цукор, додбре перемішуємо, щоб розчинився. Додаємо яйця, знову перемішуємо. Додаємо борошно та какао і замішуємо тісто. Тісто виходить досить рідуе. Ділимо його на 2 ч. та випікаємо 2 коржі. Пекти при температурі 180 град 30-40 хв. Виймаємо з форми, охолоджуємо.

Рулети. Білки збити в піну. Додати цукор та знову збити. Додати жовтки, збити. Додати борошно та розпушувач і замісити тісто. Викласти у форму, застелену пергаментом. Форма такого ж розміру, що і коричневі коржі. Випікати 20-30 хв. при температурі 180 град. Не пересушіть! Бо потім рулет важко буде скрутити  і він може поламатись. Готовий ще гарячий бісквіт обережно загорнути в рулет разом з пергаментом. Остудити, тоді обережно зняти папір. Спекти таких 4 рулети.

Макова начинка дл рулетів. Мак змолоти запарити отудити. Додати цукор, ваніль, м”яке масло та какао, перемішати. 

Желе. У 300 мл кип”ятку розчинити 2 п. вишневого желе. Налити у форму такого ж розміру, що і коржі та остудити. Коли желе застигне, поділити його на 4 смужки.

Готові рулети змастити маковою начинкою, в середину покласти смужку жеое та загорнути. Залишити застигати у холоді. 

Крем. Зварити пудинг з 700 мл молока та 2 п. ванільного пудингу. Остудити до кімнатної температури. Збити м”яке масло, по ложці додаюсчи пудинг. Вкінці додати згущене молоко кімнатної температури та збити все до однорідності.

Збираємо пляцок: коричневий корж – крем – рулети -крем(змащуємо так, щоб заповнити простір між рулетами) – коричневий корж. Верх і боки пляцка змащуємо кремом. Залишаємо настоятись на 12 год у холодильнику. 

 

 

5/5 (1 Review)