Галицький пляцок "Небо на язику"
пляцок небо на язику
Інгредієнти:
 Тісто
борошно2,5 скл.
розпушувач12 г
маргарин250 г
сметана250 мл
жовтки2 шт.
цукор1 скл.
Макова начинка
мак150 г
білки2 шт.
цукор0,5 скл.
родзинки0,5 скл.
горіхи0,5 скл.
цукати30 г
Яблучна начинка
яблука1 кг
желе з ківі1 п. (90 г)
Вишнева начинка
вишні у вл. соку0,5 л
вишневе желе1 п. (90 г)
Крем
масло300 г
згущенка200 г
кава розчинна1 ч.л.
горілка1 ст.л.
Глазур
шоколад100 г
молоко2 ст.л.

Сьогодні у мене новий відео рецепт - це розкішний і багатий галицький пляцок "Небо на язику".  В Західній Україні  зустрачуються ще інші його назви : пляцок "Тріо", "Люся", "Небо в роті","Небо на язиці". І всі, хто куштував цю яскраву українську випічку - безумовно в захваті від неї! Тут чудово поєднуються різноманітні начинки - вишні, яблука, мак та горіхи. Оригінальний рецепт пляцка дуже старий, ще з часів Галичини. Тоді пляцки готували на різні гостини та весілля і вважали їх розкішшю. Я ж пропоную свій перевірений рецепт цього галицького пляцка, дещо перероблений на сучасний лад. До начинки додаю желе, що надає ще більше яскравості та аромату. А крем сюди підходить практично будь-який, Ваш улюблений. Я пробувала готувати пляцок з заварним кремом, також смачно. Але, крем зі згущенкою, як на мене, тут більше пасує. Словом, пляцок - суперовий!Дуже гарний в розрізі, як бачимо на фото. Смакота! Рекомендую спробувати!

Як приготувати

Форма 25*25 см. Увага! Ця порція менша, ніж звичайно! Для пляцка 25*35 см, беремо 1,5 порції.

Тісто. 2,5 скл.(500 г) борошна, 12 г розпушувача, 250 г маргарину, 1 скл. (250 мл) сметани, 2 жовтки, 1 скл. (200г) цукру.

Маргарин посікти з борошном + розпушувач. Додати жовтки, цукор, сметану та замісити туге тісто. Поділити його на 6 ч. 

Корж з яблуками. 1 кг яблук почистити, порізати тоненькими скибками. 1 ч. тіста розкачати, та викласти у форму. На тісто викласти яблука, почипати 1 п. желе зі смаком ківі. Якщо Ви не любите штучних смаків, тоді замість желе, посипати яблука 2 ст.л. цукру+3 ст.л. манки. Розкачати тоненько другу частину тіста та викласти на яблука. Можна викладати зверху тісто тоненькими шматочками, буде навіть краще. Випікати при темп. 190 град приблизно 40 хв, доки пляцок підрум"яниться. Вийняти з форми, остудити.

Макова начинка. 150 г маку перемолоти, залити 1 скл. води та закип"ятити. Варити на маленькому вогні, помішуючи, доки вода не википить. Накрити кришкою, остудити. Потім додати 0,5 скл. промитих родзинок, 0,5 скл. різаних горіхів(у мене цього разу горіхів не було), цукати за бажанням. Окремо збити 2 білки(жовтки додали в тісто) з 0,5 скл. цукру. Додати до маку, все обережно перемішати. Ще одну частину тіста розкачати, викласти у форму, зробити невеликі бортики. Викласти макову масу, накрити тістом. Випікати, як і попередній корж, при температурі 190 град 40 хв.

Корж з вишнями. Вишні відцідити від соку. Викласти на тісто, посипати желе зі смаком вишні ( або 3 ст.л. манки), прикрити другим шаром тіста. Випікаємо, як і попередні коржі.

Таким чином, з 6-ти частин тіста у нас вийшло 3 коржі: з маком, яблуками та вишнями.

Крем. 300 г м"якого масла збити з 200 г вареної згущенки. Вкінці додати 1 ч.л. кави, розчиненої у 1 ст.л. горілки.

Збираємо пляцок. Корж з яблуками - 1/2 крему - маковий корж - 1/2 крему - корж з вишнями. Змастити шоколладом. Прикрасити за бажанням. Дати пропитась пляцку 12 год.

Смачного!

Приєднуєтесь до нас на канал Телеграм https://t.me/lilija_tsvit

Долучайтесь до спільноти у Фейсбук : https://www.facebook.com/groups/1903214559897617/

Підписуйтесь на канал Ютуб : https://www.youtube.com/channel/UCa0gsGhdgrKA2dz8Axgbasg

пляцок тріо
пляцок небо на язиці
галицькі пляцки
пляцок люся

Пошук за інгредієнтами
12 Лютий, 2019  19:37
Переглядів: 4670
Рейтинг: 103 / 509 ( Відмінно )

Схожі рецепти

Додати коментарій

Ваше ім'я |
Текст
Captcha
|
Captcha
Контрольный вопрос

Десять мінус три буде, прописом?

|
Найактивніші користувачі
Рейтинг 18
Рейтинг 10
Рейтинг 5
Рейтинг 2
Рейтинг 1
Рейтинг 0
Рейтинг 0
Рейтинг 0
Рейтинг 0
Рейтинг 0
Користувачі онлайн
 
 
Зараз онлайн
 Адмінів: 
 Користувачів: 0
Гостей: 37
Ботів: 2
 
Користувачі відсутні

Дякую, що завітали! Пропозиції та зауваження щодо роботи сайту пишіть на ел. адресу

home-recipes@mail.ru

На кулінарному сайті "Домашні рецепти" http://home-recipes.com.ua/ Ви знайдете багато цікавих та оригінальних рецептів українською мовою . Тут зможете дізнатись як приготувати салати, закуски, рибу, м’ясо та м’ясні рулети, шашлик, курку у духовці, гриби, пісні страви, страви для дітей. Також, у нас є багато нових пляцків ( випічка Західної України). Рецепти пляцків з фото постійно поповнюються. Ще можна побачити, як зробити торт з мастікою, з детальним описанням та покроковими фото. З нашими рецептами легко скласти меню на День Народження, на Різдво, на Паску, на Новий Рік, меню для романтичної вечері та порадувати своїх близьких смачними стравами у свята та будні. Тут багато простих рецептів з фото, з допомогою яких Ви легко зможете здивувати гостей, не витрачаючи для приготування їжі зайвого часу та зусиль. Варто зазначити, що у нас є розділ «економні рецепти», які допоможуть приготувати смачні страви з доступних продуктів. Всі рецепти з фото, перевірені на власному досвіді, і з детальним описом як приготувати. У нас є також розділ рецептів користувачів та рейтинг страв. Зареєструвавшись на http://home-recipes.com.ua/, Ви легко зможете додати власний рецепт та поділитись своїм кулінарним досвідом з читачами сайту. Тут можна створити власну кулінарну колекцію рецептів. Кращі з них будуть відзначені у колонці справа. Крім цього, Ви завжди зможете задати будь-яке питання, що стосується тої чи іншої страви в коментарях. Ви зможете брати участь у тематичних конкурсах та вигравати призи, спілкуватись на форумі, заводити власні цікаві теми. У нас дізнаються багато корисної інформації всі, хто має хоч найменше відношення до приготування їжі.

Розробка сайтів METO