Дріжджове тісто “Утопленик”

Інгредієнти:

молоко  0,5 л
маргарин 125 г
яйця 2 шт.
цукор 2ст.л+1,5 скл.
сіль 0,5 ч.л.
дріжджі 50 г
мука 1 кг
ваніль 12г

Цей рецепт дріжджового тіста, напевне, багато кого здивує. Коли я готувала його вперше, то до останнього не вірила, що вийде смачно. Тому що таке тісто потрібно “втопити” у прохолодній воді)))І від цього воно стає чудовим. Результат мене насправді приємно порадував. З того часу, дріжджове тісто “Утопленик” готую досить часто. Воно еластичне та благородне, добре виліплюється та дуже добре підростає. Використовую це тісто і для пиріжків з різноманітними начинками, для рулетів чи завиванців, для дріжджових пирогів з ягодами та фруктами, для біляшів, піци, булочок… Воно підходить практично для всіх рецептів з дріжджового тіста. Вироби з тіста “Утопленик” здобні, пухкі та дуже смачні. Цей рецепт варто спробувати ще й тому, що для приготування тіста, часу потрібно витрати практично вдвічі менеше, ніж для звичайного дріжджового.

Як приготувати

Молоко підігріти до 35-40 град. Розчинити в ньому дріжджі, 2 ст.л. цукру, 0,5 ч.л. солі. Поставити у тепле місце на 10 хв, щоб дріжджі “проснулись” та почали з’являтись бульбашки. За цей час збиваємо яйця, м’який маргарин, 1,5 скл. цукру+ ванільний цукор до однорідності. Якщо Ви готуєте несолодку випічку, то цукор та ваніль додавати не потрібно. Додаємо яєчну суміш до молока з дріжджами, насипаємо 3 скл. муки. та замішуємо рідкувате тісто. Руками місимо це тісто  хвилин 10, міксером зі спеціальною насадкою типу “спіральки” 5 хв. Далі додаємо ще 2 скл. муки  та замішуємо густе тісто, як на вареники. 

Тепер найцікавіше))) У велику каструлю набираємо воду кімнатної температури (не літню, а прохолодну!) та кидаємо туди тісто. Залишаємо тісто у воді на 15-30 хв. Воно має спливти та піднятись на поверхню. Цей час залежить від того, наскільки густе тісто Ви замісили. Буває, що тісто повністю не спливає. Це означає, що вода занадто холодна чи тісто занадто тверде. Просто рукою оберніть тісто у воді, порухайте його. Тоді спливе обо’овязково ще хвилин за 10.

Виймаємо тісто з води. Кладемо у посудину, підсипану мукою та ще трішки підмішуємо тісто, щоб обсушити його. Але муки потрібно дуже мало, тільки щоб не прилипало до рук. Тепер залишаємо тісто в теплі ще хвилин на 15-20. 

Ось дріжджове тісто “Утопленик” і готове. Тепер можна робити з нього смачну дріжджову випічку!

У мене на фото завиванець з  киселем. Розкачала тоненько тісто. Змішала польский вишневий кисіль з цукром. Посипала тісто (не багато), скрутила в рулет. Поклала у форму. Зачекала, щоб підросло хвилин 20. Змастила жовтком. Та випікала при 180 град. 50 хв. 

0/5 (0 Reviews)