Штрудель з яблуками. Мій ідеальний рецепт.
штрудель з яблуками

«Lo strudel», «štrudl», «štrudla» i «štrukli» - так австрійські сусіди з Італії, Словенії, Словаччині та Чехії називають це солодкий чудо, зроблене з легкого тіста із соковитою начинкою. На даний час, слово «штрудель» асоціюється з всесвітньо відомим віденським штруделем з яблуками. Зараз навряд чи хтось пам'ятає, що ця смачна випічка, до поширення у Відні, пройшла довгий шлях в Османській імперії і на Балканах. Багатошарове тісто австрійського штруделя нагадує тісто для пахлави з турецької кухні. Найстаріший рецепт штруделя 1696 року знаходиться у Відні (Wiener Stadtbibliothek)

Готують їх в основному з яблучною начинкою або вершковим сиром (В Угорщині можуть начиняти штрудель вишнями, абрикосами та іншими фруктами) і подають, посипаним цукровою пудрою. Також, штрудель можуть подавати зі шматочком ванільного морозива, або политим ванільним соусом. Іноді цей вишуканий десерт подається зі збитими вершками. Смакує як гарячий, так і холодний.

Сьогодні я нарешті спробувала приготувати штрудель з яблуками, який ніяк не наважувалась зробити, після кількох невдалих спроб. Мій попередній штрудель швидше нагадував кашу незрозумілої консистенції. Тісто вийшло невдалим, зовсім не смачним. Тоді я подумала, що це надто складно…Якось спробувала дуже смачний штрудель в одній із місцевих кав’ярень. Коли спитала, як готують тісто, то відповіли, що це звичайне листове тісто з супермаркету. Можливо, це не поганий варіант. Але точно не для мене. «Як приготувати справжній яблучний штрудель? Такий же апетитний, як на фото в інтернеті». Ця думка не давала мені спокою. За рецептом штруделя я звернулась до австрійських кулінарних сайтів. Вирішила, що на батьківщині цього десерту, вже точно знайду для себе відповідь. Почитала, подивилась, спробувала. І ось він! Яблучний штрудель!. Смачний, апетитний, соковитий! Я не кажу, що це класичний штрудель, тому що дуже важко знайти єдиний рецепт. Це, напевне, як наш борщ. Скільки людей - стільки й рецептів. Мій ідеальний рецепт штруделя був створений в результаті численних, більш-менш успішних, експериментів. Хочу поділитись із Вами своїм досвідом.

тісто для штруделя
тісто для штруделя
1. Тісто для штруделя. Я пробувала робити кілька варіантів. В деяких рецептах присутній оцет, розпушувач, масло. Враховуючи всі «плюси» та «мінуси» рецептів штруделів, які я перевірила на висланому досвіді, вийшов наступний, на мій погляд, найкращий рецепт. 2 склянки муки, щіпка солі ,1 чайна ложка цукру ,1 столова ложка розм'якшеного вершкового масла, 2 столові ложки олії , 1 яйце, 1/3 скл теплої води. Насипаємо муку «гіркою». Додаємо сіль, цукор. Посередині робимо заглиблення. Вбиваємо туди яйце, додаємо олію. Замішуємо, додаючи теплу воду. Тісто повинно бути тугим. Треба добре його вимісити, доки не стане еластичним. Сформувати кулю, поставити у холодильник на 1 год. Таке тісто підходить як для солодкої, так і для соленої начинки. Також його можна заморозити, обгорнувши у харчову плівку.

  

начинка для штруделя
 
штрудель з яблуками
 2. Начинка для штруделя. Вона може бути найрізноманітнішою. В основному, це яблука з ізюмом, горішками та корицею. Але, насправді, політ фантазії тут практично необмежений. Сучасні штруделі бувають і з морепродуктами, і з овочами, і з фруктами та ягодами, і з м’ясом, тощо. Ось начинка для штруделя, яка сподобалась мені найбільше.1 кг яблук, 0,5 скл цукру, 0,5 скл горіхів, кориця, цедра з лимона. Яблука почистити, порізати пластинками. Додати цукор, подрібнені грецькі горіхи, корицю, лимонну цедру. Якщо яблука дуже соковиті, додаємо 2-3 ст.л. панірувальних сухарів.

Тісто розкачуємо дуже тоненько. Від цього залежить наскільки вдалим вийде штрудель. В багатьох рецептах є рекомендації, щоб розкачувати тісто для штруделя на лляній тканині. Я не бачу в цьому змісту. Тільки якщо Ви робите дуже великий штрудель, що його важко закрутити і перемістити у форму руками. Далі змащуємо вершковим маслом. Викладаємо начинку. Я це зробила по всьому листу. Але є ще варіант викладання начинки однією смужкою, яку потрібно обгорнути тістом в кілька шарів. Та цей спосіб, на мій погляд, менш вдалий.Потім загинаємо краї, щоб начинка залишилась всередині. Так штрудель буде соковитим. Скручуємо в рулет. Кладемо у форму на пергаментний папір. Зверху змащуємо маслом. Випікаємо при температурі 200С 40 хв. Штрудель повинен трохи підрум’янитись. Витягаємо з духовки. Подаємо теплим, посипавши цукровою пудрою.

Я спробувала, Сподіваюся, що Ви теж! 

штрудель фото

Прикріплений файл: штрудель з яблуками

15 Листопада, 2014  23:59 Переглядів: 32332 Друк
Найактивніші користувачі
Рейтинг 18
Рейтинг 10
Рейтинг 4
Рейтинг 2
Рейтинг 0
Рейтинг 0
Рейтинг 0
Рейтинг 0
Рейтинг 0
Рейтинг 0

Дякую, що завітали! Пропозиції та зауваження щодо роботи сайту пишіть на ел. адресу

home-recipes@mail.ru

На кулінарному сайті "Домашні рецепти" http://home-recipes.com.ua/ Ви знайдете багато цікавих та оригінальних рецептів українською мовою . Тут зможете дізнатись як приготувати салати, закуски, рибу, м’ясо та м’ясні рулети, шашлик, курку у духовці, гриби, пісні страви, страви для дітей. Також, у нас є багато нових пляцків ( випічка Західної України). Рецепти пляцків з фото постійно поповнюються. Ще можна побачити, як зробити торт з мастікою, з детальним описанням та покроковими фото. З нашими рецептами легко скласти меню на День Народження, на Різдво, на Паску, на Новий Рік, меню для романтичної вечері та порадувати своїх близьких смачними стравами у свята та будні. Тут багато простих рецептів з фото, з допомогою яких Ви легко зможете здивувати гостей, не витрачаючи для приготування їжі зайвого часу та зусиль. Варто зазначити, що у нас є розділ «економні рецепти», які допоможуть приготувати смачні страви з доступних продуктів. Всі рецепти з фото, перевірені на власному досвіді, і з детальним описом як приготувати. У нас є також розділ рецептів користувачів та рейтинг страв. Зареєструвавшись на http://home-recipes.com.ua/, Ви легко зможете додати власний рецепт та поділитись своїм кулінарним досвідом з читачами сайту. Тут можна створити власну кулінарну колекцію рецептів. Кращі з них будуть відзначені у колонці справа. Крім цього, Ви завжди зможете задати будь-яке питання, що стосується тої чи іншої страви в коментарях. Ви зможете брати участь у тематичних конкурсах та вигравати призи, спілкуватись на форумі, заводити власні цікаві теми. У нас дізнаються багато корисної інформації всі, хто має хоч найменше відношення до приготування їжі.

Розробка сайтів METO