Розпис пряників. Як декорувати пряники білковою глазур’ю

Казкові орнаменти і дивовижні форми…яскраві кольори і втілення найцікавіших фатнтазій…Розписні пряники – надзвичайне поєднання всього вище перерахованого з апетитним запахом та прекрасним солодким смаком. І це поєднання є основною перевагою розписних пряників, в якості подарунків своїми руками. Такий оригінальний подарунок несе душевне тепло, натхнення, турботу та ніжність. Адже всією цією красою можна поласувати! Крім того, декорувати пряники, так чи інакше, може практично кожен. У цьому творчому процесі можуть брати участь навіть діти.

В даній статті спробуємо розібратись як зробити тісто для пряників під розпис, як зробити глазур для розпису пряників, що для цього потрібно та підкажемо цікаві ідеї оформлення пряників.

Тісто для пряників під розпис.

Тісто для пряників під розпис дещо відрізняється від тіста для звичайних медових пряників. Для розпису білковою глазур’ю, пряники мають бути гладенькими, рівними, без горбиків та випуклостей, щоб глазур лягала рівно. Тому рекомендую використовувати такі рецепти пряників, щоб цукор, мед і маргарин потрібно було розтоплювати. Так тісто виходить однорідним і більш еластичним. Обов’язково додавайте до пряників натуральні інгредієнти – мед, корицю, імбир, цедру лимона чи апельсина. З розпушувачів краще обирати порошок до печива. Від нього тісто лише трішки підростає, не тріскає і пряники не мають великих випуклостей. Тісто для пряників під розпис потрібно розкачувати товщиною не більше 5 мм. Також слід звернути увагу на час випікання пряників. Вони печуться дуже швидко. Переважно це 5-10 хв. Пресушені пряники дуже тверді, їх важко вкусити. Добре спечені пряники мають бути м”якими і ніжними.

Моїм улюбленим є рецепт пряників зі сметаною. Інші рецепти смачних пряників з покроковими фото дивіться тут.

Якщо з тістом Ви впоралися, приступаємо до приготування білкової глазурі.

Як зробити глазур для розпису пряників.

Рецепт глазурі простий: 1 скл цукру-пудри + 1 яєчний білок.

Спочатку пудру просіяти. Не лінуйтесь, це обов’язково! Якщо приготувати глазур з непросіяної пудри, то важко буде зробити тоненькі лінії на пряниках. Так як дрібні грудочки пудри будуть перекривати овір в кондитерському мішку.

Розмішуємо вінчиком білок і цукрову пудру. Після цього ще збиваємо цю суміш міксером до білого. Глазур для пряників готова. За бажанням білковій глазурі можна надати найрізноманітніших кольорів. Для цього використовуємо харчові барвники. Найкраще – гелеві. Просто додаєте кілька крапель гелевого барвника до глазурі, перемішуєте і отримуєте відповідний відтінок. Також можна скористатись і порошкоподібними барвниками, наприклад, ТМ “Квітень”. Але такі барвники попередньо потрібно розчинити у невеликій кількості води, а тоді вже додавати до глазурі.

Коли білкова глазур на пряниках висохне, з допомогою пензлика, харчовими барвниками можна розфарбовувати візерунки на ній. Також глазур на пряниках можна розфарбовувати сухими барвниками. Таким чином можна робити візерунок типу напилення чи розводів, перехід кольорів. На пряниках можна зробити навіть “позолоту” та “срібло”, використовуючи для цього харчовий кандурін відповідних відтінків. Також для декорування пряників можна використовувати їстівні цукрові перлинки, намистинки, кольорові драже, кольорову кокосову стружку, мармелад, тощо.

Розпис пряників – це особливий спосіб самовираження. Політ фантазії тут, напевне, необмежений! Від найпростіших візерунків до пряників з їстівними фото, чи пряників- мініатюр (Ейфелева вежа, карта України, тощо). Останнім часом, все більшої попуярності набувають розписні пряники і в Україні. Їх готуть на Хрестини, День Народження, День Валентина, на Різдво і Паску, чи навіть на Весілля!  Особливо кольорові медові пряники подобаються дітям. Можна зробити пряники на дитяче свято, наприклад, з героями улюблених мультфільмів – “Блискавка Маквін”, “Маша і Ведмідь”, “Лунтік”, “Злі Пташки”. При цьому залучити діток до приготування.

Зберігати імбирні пряники потрібно у целофановому кульку чи в картонній коробці. Термін зберігання може тривати від 1 до двох тижнів. В картонній коробці пряники зберігаються довше, ніж у целофані. Якщо до тіста для пряників додати 1 ст.л. горілки, то пряники довше залишатимуться свіжими.

Як бачимо, розпис пряників – це цікаве та приємне проведення часу. Спробуйте і насолоджуйтесь!

Майстер-класи з розпису пряників:

  • Пряники з Дзідзьо
  • Пряники -долари.
  • Пряники на День Валентина.
  • Пряники на День Ангела.
  • Пряникова хатка.
  • Новорічні імбирні пряники.
0/5 (0 Reviews)