Пряниковий будиночок покроково

Пряниковий будиночок – це справжній шедевр кондитерської майстерності. Приготований з любов’ю, він несе в собі  частинку сімейного затишку, тепла та турботи, Новорічну казку та зимову красу. Ці смачні витвори мистецтва дарують позитивні емоції всім, хто має нагоду їх побачити та скуштувати. Як  же такі чудові  пряникові хатки  можуть не викликати захоплення в українських господинь-майстринь, умілі ручки яких ВСЕ вміють?)) Тому пряникові будинки, які традиційно є Європейською різдвяною випічкою, все більше і більше набувають популярності і в Україні. Якщо і Ви є шанувальником новорічних пряникових хатинок, тоді запрошую на майстер-клас з покроковими фото та практичними порадами для початківців.

 

Отже, розпочнемо. То як  приготувати пряниковий будиночок власними руками?

1. Тісто для пряникової хатки, як і для пряників, робимо з додаванням натурального меду, імбиру та апельсиової цедри. Саме натуральні інгредієнти роблять цю Різдвяну випічку по-особливому ароматною та смачною. Я надаю перевагу тісту для пряників зі сметаною. Маю перевірений рецепт :  4 ст.л. меду + 2 скл. цукру + 1п. ванільного цукру + 5 ст. л.сметани + 125 г маргарину  розтопити на маленькому вогні, помішуючи, до однорідності. Але, щоб суміш не була надто гарячою, більше 60 град. Додати 2 яйця, швидко збити все вінчиком. Додати 2 ст.л. горілки, муку + прошок до печива + 5 ст.л. какао + сушений імбир + корицю + цедру з 1 апельсина. Замісити не дуже густе тісто. Воно має прилипати до рук. Поставити на холод на 1 годину. Коли тісто охолоне,  то стане твердим. Ще раз добре вимісити. Тісто буде еластичним. 

Розкачати товщиною не більше 5 мм.

2. Далі нам потрібна схема (викрійка)  пряникового будиночка. Можемо зробити її самі – це досить просто. Або ж роздрукувати вже готову схему. Прикладаємо шаблон до розкачаного тіста, обводимо зубочисткою чи ножем контур. Вирізаємо 2 рівні ч. даху, 2 ч. торця будинка, 2 стіни і 1 оснву, на якій має поміститись наша хатка. Основу треба зробити трішки більшою за саму хатинку.

 Я люблю додавати до пряникового будиночка дрібні деталі – пряникові чоловічки, ялинки, дерева, сніговики… Як на мене, це вносить свою “родзинку”. Готові деталі з тіста викладаємо на пергаментний папір та випікаємо 10 хв. у розігрітій духовці при температурі 200 град. 

 

 

 

 

 3. Глазур для прикрашання пряників. 1 охолоджений білок, 1 скл. цукру-пудри перемішати виделкою та збити міксером до білого. Готову глазур набираємо у кульок, завязуємо резинкою, голкою робимо отвір в кутику та прикрашаємо всі деталі пряникового будиночка. Залишаємо на кілька годин, щоб глазур добре підсохла. 

 

 

 

 4. Збираємо будиночок. Спочатку з’єднуємо 2 частини хатинки – стіну і торець, одночасно приєднуючи їх вертикально до основи. Для цього наносимо глазур по “швах” будинка. Залишаємо підсихати і приєднуємо ще 2 частини будинка. Коли все добре підсохне, приєднуємо дах та інші зовнішні деталі.

ПРАКТИЧНІ ПОРАДИ 

Якщо Ви плануєте приготувати пряниковий будинок вперше, то не варто одразу братись за складні великі роботи, з великою кількістю частин та елементів. Також, для першого разу, краще використовувати тільки звичайну білу глазур. Не варто користуватись  кількома кольорами глазурі. Це вимагає певних затрат часу для її приготування та акуратності у виконання візерунків.

Тісто для пряників можна готувати заздалегіть, наприклад, замісити ввчері, а пекти зранку. Але глазур для прикрашання, навпаки, потрібно готувати беззпосередньо перед прикрашанням.

Також тісто для пряників добре зберігається і в морозилці.

Намагайтесь рівномірно розкачувати тісто для будиночка, щоб усі деталі вийшли однакової товщини.

Щоб хатинка була блискучою та гладенькою,  перед прикрашанням глазур”ю, можна з допомогою пензлика, легко змастити деталі пряникового будиночка  водою з медом в пропорції 1:1. 

Щоб пряниковий будиночок швидше підсихав, при збиранні деталей, потрібно додати до  готової глазурі ще трохи цукру-пудри, щоб утворилася густа маса. З цієї маси також можна робити елементи, що звисають у повітрі, такі як бурульки. 

Якщо Вам не вдається зафіксувати деталі хатки у вертикальному положенні, можна підставити якийсь предмет, наприклад, порожню банку, яка допоможе втрмати стіни пряникового будиночка.

Рекомендую  у пряниковій хатинці зробити віконця з льодяників. Для цього перед випіканням, викладаємо у отвори для вікон подрібнені льодяникові цукерки. Але, увага, після випікання, слід дочекатись, поки розігріті льодяники застигнуть і тільки тоді виймати з форми

Пряники можна упаковувати у прзорий целофан, зав’язуючи різноманітними кольоровими стрічками.

Зберігати пряниковий будиночок можна до 2 тижнів.

 Інші рецепти приготування пряників та пряникових будиночків з покроковими фото дивіться також тут : http://www.home-recipes.com.ua/recipes/view/prjaniki.html

 Успіхів!!!

!

Закрита інформація, лише для зареєстрованих користувачів!

0/5 (0 Reviews)