Гарбуз на кухні
гарбуз

Цей універсальний овоч «прийшов» до нас з Європи в шістнадцятому столітті. Раніше його вирощували в Південній Америці, де цінували в основному за цілющі властивості гарбуза. Також вважали, що його споживання може зберегти молодість і красу. 

У нашій країні гарбуз дуже популярний. І це правильно. Адже гарбуз містить вітаміни групи В, C, E, D, РР, а також дуже рідкісний вітамін T, який впливає на обмін речовин в організмі. Завдяки вмісту пектинових волокон, цей овоч виводить токсини, надлишки холестерину і шлаки. У м'якоті гарбуза міститься дуже багато цінного для дитячого організму вітаміну D. Тому страви з гарбуза особливо рекомендовано споживати дітям. Дуже корисним  при нестачі заліза, магнію, цинку є гарбузове насіння.  

Коли ви купуєте або вирощуєте гарбуз, виникає питання, що приготувати з гарбуза? Які страви з гарбуза є оригінальними? Як здивувати та потішити рідних смачними рецептами гарбуза? Як зберегти гарбуз на зиму? Ми знаємо відповідь, і у нас є деякі смачні пропозиції ...

Гарбуз використовується для приготування багатьох видів їжі. М'якоть чи сік з гарбуза можна додавати в супи, начинки, соуси, млинці, запіканки, торти, варення і в інші страви.         Крім того, насіння гарбуза використовують як інгредієнт у приготуванні салатів, випічки, каші тощо. Олія з насіння служить заправкою для салатів. Її додають у соуси, супи, сири та інші продукти.

 

М'якоть гарбуза, перед використанням, вимагає певної обробки. Краще гарбуз нарізати на скибки - великі чи  маленькі, залежно від подальшого використання. Відділити волокна з насінням, які потім висушити. Це зручно робити ложкою. Також потрібно відділити плоть від шкіри. Якщо ви плануєте готувати з вареного чи печеного гарбуза, то можна спочатку запекти в духовці гарбуз зі шкірою. А потім відділити м»якоть. Так значно легше буде це зробити.

М'якоть можна порізати кубиками, зварити до м'якості, потім подрібнити блендером і приправити. Таким чином, ви можете приготувати суп-пюре з гарбуза: солодкий ( додавши, наприклад, меду чи ванілі), або пряний (посолити і заправити перцем чилі, часником, базиліком або імбиром).

суп з гарбуза

 

 

 

 

 

Гарбузові оладки є смачними, економними і їх швидкими в приготуванні. Для їх приготування потрібно потерти гарбуз на  крупній терці, додати кефір, борошно, розпушувач, яйце, цукор, корицю, ізюм, чорнослив або курагу. Підсмажити на олії. Полити сметаною або медом. 

Пиріг з гарбуза стане незамінною стравою на Вашому столі як у будні, так і у свята. Він може буди і на дріжджовому тісті, і на листовому, і на пісочному. Начинка з гарбуза дуже добре поєднується з рибою, м»ясом, птицею. Також додайте інші овочі - болгарський перець, цибулю, баклажан, моркву. Ось рецепт з фото гарбузового пирога з рибою.

пиріг з гарбузом

 

 

 

 

 

Для млинців та пиріжків з гарбуза можна використовувати начинку у поєднанні з різноманітними овочами та зеленню, спеціями, сиром, творогом. Якщо до гарбуза додати терті яблука, ягоди, ізюм чи чорнослив, корицю, ваніль – то буде дуже корисна та смачна солодка начинка.

Каша з гарбуза неодмінно сподобається діткам. Крім цього, вона є надзвичайно корисною та поживною. Моїм маленьким ласунам найбільше подобається рисова каша з гарбуза. Я готую її на молоці з додаванням меду та ізюму. Для різноманітності іноді додаю яблука, ваніль та корицю. Гарбузову кашу можна варити і з пшоном та шкварками, з вівсяною чи пшеничною крупою. Вона добре смакує із цибулею, посмаженою на маслі до золотистого кольору. Що стосується страв для дітей, то я рекомендую спробувати сік з гарбуза в поєднанні з яблучним та морквяним соком. Для приготування візьміть 2 частини гарбуза, яблук - 1 частину, моркви- 1 частину. Відтиснути сік. Додати цукор за смаком. Порівняно з яблучним, цей сік-мікс менш кислий та приторний. Гарбузовий сік додає свою певну «ізюминку». А також вітаміни та користь. Такий сік можна закручувати у банки на зиму по рецепту яблучного соку.

сік з гарбуза

 

 

 

 

 

Одним із простих  рецептів для мене є запіканка з гарбуза.  Її можна робити як солодку( з творогом та ягодами), так і солену, наприклад, запіканку з гарбуза з грибами та макороном. Ось рецепт  з фото запеченого гарбуза з рисом та творогом .Салати з гарбуза є легкими та вітамінними. Вони прекрасно підходять для дієтичних страв. Хочете схуднути? Тоді це саме для Вас! Ось рецепт салату з гарбуза з покроковими фото.

салат з гарбуза

 

 

 

 

 

Окремо хочу відмітити солодку випічку та десерти з гарбуза. Кекс з гарбузом та гарбузовим насінням - чудова ідея до чаю. Гарбузове суфле  з лимоном порадує Ваших рідних. Для його приготування додайте до гарбузового пюре з молоком прянощі, цедру та сік лимона, цукор та 1 уп. лимонного желе. Вилийте у форму. Дайте охолонути. Залийте шоколадом та посипте подрібненими горішками чи кокосовою стружкою.

кекс з гарбузом

 

 

 

 

 

 

Отже, як бачимо, гарбуз є справжнім годувальником!!! Страви з цього універсального продукту можуть тішити Вас цілий рік. Адже легко зберегти гарбуз на зиму. Його можна просто очистити від шкіри та волокон, порізати шматочками та заморозити. Добре зберігається і маринований гарбуз. 1 кг цього овоча почистити і порізати кубиками не більше 2 см. Можна це зробити фігурним ножем - так буде красивіше та ефектніше. Окремо 1 л води довести до кипіння . Додати 200 г цукру, 1 ч. л. солі, 3 ст. л оцту, 2 палички кориці, по кілька горошин духмяного і чорного перцю, 5 шт. гвоздики. Якщо ви бажаєте зробити маринований гарбуз більш  пряним, тоді додайте в маринад трохи подрібненого кореню імбиру. Використовуйте маринований гарбуз до салатів з огірком, помідором, капустою тощо.

Верення з гарбуза з апельсинами добре підійде для випічки, млинців, печива. 1 кг м»якоті гарбуза перемолоти на м»ясорубці. Додати 0,7 кг цукру. Варити 40 хв на повільному вогні. Додати цедру з 2 апельсинів і ще варити 20 хв. Гарячим розлити у банки. 

Можливо, тут згадані не всі рецепти з гарбуза. Експериментуйте, винаходьте нові оригінальні страви! Смачного!

17 Січень, 2014  10:30 Переглядів: 1879 Друк

Дякую, що завітали! Пропозиції та зауваження щодо роботи сайту пишіть на ел. адресу

home-recipes@mail.ru

На кулінарному сайті "Домашні рецепти" http://home-recipes.com.ua/ Ви знайдете багато цікавих та оригінальних рецептів українською мовою . Тут зможете дізнатись як приготувати салати, закуски, рибу, м’ясо та м’ясні рулети, шашлик, курку у духовці, гриби, пісні страви, страви для дітей. Також, у нас є багато нових пляцків ( випічка Західної України). Рецепти пляцків з фото постійно поповнюються. Ще можна побачити, як зробити торт з мастікою, з детальним описанням та покроковими фото. З нашими рецептами легко скласти меню на День Народження, на Різдво, на Паску, на Новий Рік, меню для романтичної вечері та порадувати своїх близьких смачними стравами у свята та будні. Тут багато простих рецептів з фото, з допомогою яких Ви легко зможете здивувати гостей, не витрачаючи для приготування їжі зайвого часу та зусиль. Варто зазначити, що у нас є розділ «економні рецепти», які допоможуть приготувати смачні страви з доступних продуктів. Всі рецепти з фото, перевірені на власному досвіді, і з детальним описом як приготувати. У нас є також розділ рецептів користувачів та рейтинг страв. Зареєструвавшись на http://home-recipes.com.ua/, Ви легко зможете додати власний рецепт та поділитись своїм кулінарним досвідом з читачами сайту. Тут можна створити власну кулінарну колекцію рецептів. Кращі з них будуть відзначені у колонці справа. Крім цього, Ви завжди зможете задати будь-яке питання, що стосується тої чи іншої страви в коментарях. Ви зможете брати участь у тематичних конкурсах та вигравати призи, спілкуватись на форумі, заводити власні цікаві теми. У нас дізнаються багато корисної інформації всі, хто має хоч найменше відношення до приготування їжі.

Розробка сайтів METO